Välj uppladdningsbara verktyg

Vilken typ av verktyg ska hemmafixaren satsa på att ha i sin arsenal? Har det någon betydelse om du köper uppladdningsbart eller inte? Vilka verktyg är det viktigast att ha i hemmet?

När du bygger upp din verktygslåda bör du ta dig en funderare över vilken typ av verktyg du kommer att använda mest. Förutom hammare, spik och tumstock, kanske du behöver en borr, en skruvdragare eller något annat verktyg. Verktygslådans innehåll är naturligtvis beroende av vad det är du behöver dina verktyg till. Vill du bara fixa till något litet eller funderar du på renovering?

Batteridrivna verktyg

Verktyg som kan köras på uppladdningsbara batterier är bra på många olika sätt. Du behöver inte ett batteri per verktyg, utan kan använda samma batteri på flera olika redskap om de är kompatibla med varandra. Du kan alltså ha ett par laddningsbara batterier och använda dessa på ett flertal verktyg, såsom borrmaskin, skruvdragare, vinkelslip, dyckertpistol och många fler. Finns trädgårdsredskap i samma serie kan du även köra exempelvis häcksax och grästrimmer på samma batteri. Förutom att det är bekvämt är det också praktiskt att slippa sladdar som hänger i vägen och stör dig i arbetet. Det är också skonsamt mot miljön att använda samma batteri om och om igen och det blir billigare än verktyg som behöver exempelvis adapter.

Det allra viktigaste

Förutom de elverktyg du vet med dig att du kommer att behöva för dina projekt, som borrmaskin, skruvdragare och någon form av såg, till exempel sticksåg och/eller cirkelsåg, finns det andra saker som är oumbärliga i hemmets verktygslåda. En hammare är självklar och likaså tumstocken. Förutom dessa behöver du ett vattenpass, en skruvmejselsats, polygrip och skiftnyckel. Du behöver också en hylsnyckelsats som är oerhört behjälplig i allt från att fixa torktumlare till garageport. En fogsvans bör också ingå i verktygslådan. Med den sågar du det mesta, förutom laminatgolv som kräver en särskild såg. En universalkniv eller brytbladskniv bör också ingå. Olika tänger kan också vara bra att ha, åtminstone en kombinationstång som är både flacktång och avbitare i samma verktyg. Komplettera gärna med en hovtång för att kunna dra ut spik.

Med denna grunduppsättning i din verktygslåda bör du kunna ta dig an en hel del i hemmet. Andra saker som kan vara bra att ha är naturligtvis öronproppar, hörselkåpor och arbetshandskar.

Scroll to top