Få råd att renovera hemma

Att renovera hemmet behöver inte kosta en förmögenhet och med smart planering och mycket eget arbete kan alla få råd med sitt drömboende. Genom att göra de enklare delarna på egen hand och låna pengar till de större renoveringsprojekten går det att få råd med renoveringen hemma.

För att lyckas med större byggjobb i sin bostad behövs för det mesta inköp av material och ibland även hantverkstjänster. Det kan vara svårt att inom en rimlig tid spara ihop till hela summan och att låna pengar är då ett bra alternativ för att projektet ska bli slutfört så fort som möjligt. Hos Nordax Bank kan du låna pengar till bra villkor på ett enkelt och smidigt sätt online.

Planera och budgetera inför större renoveringsprojekt

För att kunna genomföra större renoveringsprojekt som exempelvis att bygga en ny vägg eller renovera badrummet krävs det både planering och en bra budget. Börja med att fundera över vad du vill göra genom att hitta inspiration till fina badrum, kök och andra rum. Räkna sedan ut vad renoveringen kommer att kosta för att se hur mycket du behöver låna till projektet. Lägg in månadskostnaden för lånet i din övriga budget utöver de vanliga utgifterna för boende, transport, mat o.s.v.

När det är dags att välja material är det smart att tänka långsiktigt och inreda på ett klassiskt sätt som inte blir omodernt inom bara några år. Gediget trä, sten och neutrala färger som beige och vitt kommer att kännas rätt även om inredningstrenderna ändras. Att tänka långsiktigt rimmar också mycket bra med hållbarhetstrenden inom inredning som har fokus på att inredningen inte ska utgöra en onödig miljöbelastning. Att renovera hållbart kan till exempel innebära att välja närproducerat svenskt trä och sten istället för importerade material.

Fixa detaljerna på egen hand

De mindre renoveringsprojekten behöver inte kosta många kronor och det är dessutom roligt och utvecklande att renovera gamla möbler eller sy nya gardiner och överdrag till kuddar. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad som går att göra med inredningen i ditt hem. Varför inte förnya en lampa genom att sy en ny lampskärm? På så sätt kan du dessutom skapa en helt unik lampa som ingen annan har. Gamla slitna bord och stolar blir som nya av målarfärg men för att resultatet ska bli bra gäller det att undvika de vanligaste misstagen som till exempel att slarva med underarbetet. För att färgen ska kunna fästa ordentligt krävs det att du sandpapprar ytan så att den ruggas upp ordentligt. Torka sedan bort allt damm innan du börjar måla. Tänk också på att välja en färg som är anpassad till materialet, exempelvis träfärg till en trämöbel och plastfärg till en inredningsdetalj i plast. Om du är osäker på vilken färg du ska välja bör du fråga personalen i färgbutiken för att få professionella råd.

Tips inför renovering

  • Gör en tidsplan och budget för stora renoveringsprojekt
  • Spara pengar genom att måla och sy inredningsdetaljerna
  • Välj tidlösa och klassiska material och färger
Scroll to top