Hobbyrummet – ditt kreativa utrymme

Har du ett hobbyrum vet du hur underbart det är. Ett rum som är dedikerat enbart för dina favoritaktiviteter och hobbys, ditt alldeles egna lekrum. Låter det för bra för att sant? Har du ett extrarum hemma är det ett ypperligt tillfälle att tömma ut det på gammalt skräp för att istället göra om det till ett helt eget hobbyrum.

Ditt rum, dina regler

Ett hobbyrum bör präglas av vad just du tycker om att göra på fritiden. Kanske är det att måla, utföra yoga, spela dart eller varför inte spela spel? Brinner du för något alldeles extra är det en fantastisk möjlighet att få inreda ett helt rum för just det ändamålet. Det första steget är för många att rensa ut ett rum som redan används. Behöver du tips om hur du effektivt rensar hemma finns det en guide här. Den vanligaste typen av hobbyrum är det klassiska spelrummet, vilket också är mångas dröm. Det behöver inte vara specialiserat kring ett speciellt spel utan kan vara inrett med både fysiska spel och TV-spel. Det allra viktigaste är att rummet återspeglar just dig och att du känner dig som hemma där. Ytterligare en viktig punk att komma ihåg är att ett hobbyrum inte behöver kretsa kring fysiskt krävande aktiviteter. Ett rum med en bokhylla fylld av spännande läsning, en lyxig fåtölj och ett litet bord kan vara det som behövs för att tillfredsställa en bokälskare. Komplettera med en projektor så har du ett rum både för läsning och filmtittande. Ett rum utformat för att låta dig finna lugn kan vara väldigt viktigt om du lider av stress. Vårdguiden skriver om detta och menar att man genom att hitta ett eget sätt att finna ro kan dämpa stressnivån i kroppen. Detta sätt skulle kunna vara en fritidsaktivitet eller att få massage, och var passar det bättre än i ditt egna hobbyrum.

Exempel på inredning att ha i ett spelrum:

  • Biljardbord
  • Pingisbord
  • TV-spel
  • TV
  • Soffa
  • Bardisk
  • Brädspel

Saknar du ett extra rum?

Alla har inte lyxen att spontant kunna tillägna ett helt rum i sin bostad för sin hobby. I Uppsala låg Sveriges minsta lägenhet ute till salu tidigare i år. Med sina 11 kvadratmeter finns det knappast utrymme att få in ett pingisbord. Som tur är ingick tillgång till ett gemensamt hobbyrum i föreningen. Finns inte möjligheten att inreda ett eget rum kan det därför vara klokt att höra med sin förening om det finns ett gemensamt utrymme i området. En del föreningar brukar ha en lokal som går att hyra för olika evenemang och tillställningar. Ibland kan dessa även ha en avskild del som funkar som hobbyrum utan att hyresgästerna vet om det. Ta dig därför tid och fråga din förening för att försäkra dig om vad de har att erbjuda i form utrymme att använda för hobbys. Förhoppningsvis finns det möjlighet att göra utrymme någonstans i fastigheten och har du tur kanske du till och med får äran att inreda det. Ett gemensamt hobbyrum ger glädje åt både dig och dina grannar.

Scroll to top