Upptäck fördelarna med värmepump

Har du höga uppvärmningskostnader för villan? Då är det dags att titta på alternativa sätt att värma upp din bostad. Ett populärt sätt är att skaffa luftvärmepump. Läs mer om det nedan!

Att värma upp ett hus i kalla Norden är inte billigt, särskilt inte i tider där kostnaden för el är hög. Gamla uppvärmningsmetoder som oljepanna och elektriska element hör numera till forntiden; de skulle idag innebära smått astronomiska elkostnader som dessutom inte hänger med i dagens miljöarbete. Lyckligtvis finns det idag alternativ som är snällare mot både plånboken och miljön. En av de mest populära metoderna för uppvärmning av villor idag är luftvärmepump. Det finns många luftvärmepumpar av hög kvalitet på marknaden, där daikin luftvärmepump tillhör de främsta. Här nedan ska vi titta på vilka fördelar som finns med att ha värmepump därhemma.

Återanvändning av luft

luftvärmeEn värmepump använder luft utifrån och konverterar den till värme, eller kyla om den används som luftkonditionering. Det är just den flexibiliteten som är så fördelaktig med värmepumpen; att kunna använda den till att både värma upp och kyla ned bostaden utan att behöva köpa separata enheter för detta. Energiåtgången för att åstadkomma detta är mycket låg, vilket definitiv syns på fastighetens elförbrukning som sjunker märkbart jämfört med dyrare uppvärmningsalternativ. Det här innebär, förstås, en stor skillnad i kostnad för hushållet. Till skillnad mot vid användning av exempelvis elektriska element så är det lättare att finjustera temperatur och andra inställningar för att på så sätt kunna få till det optimala inomhusklimatet.

En billig investering

En luftvärmepump är ingalunda en dyr investering, jämfört med när det ska installeras bergvärme. Du bör alltid låta en auktoriserad elektriker installera din enhet för att garantier och försäkringar ska gälla. Många företag som säljer luftvärmepumpar erbjuder dessutom installation, en lösning som är mycket vettig för att slippa ordna med installation från separat företag. När värmepumpen är på plats är den mycket enkel att både ställa in och sköta om. Den har några ”baslägen” att välja bland som har att göra med värme, kyla och avfuktning. Spjällen på enheten går att rikta enligt tycke och smak, samtidigt som det går att ställa in en oscillerande funktion där spjällen rör sig fram och tillbaka.

Smidigt löpande underhåll

luftvärmeUnderhållet är mycket enkelt. Med jämna mellanrum, ungefär med två veckors mellanrum, bör du göra rent de filter som sitter i framkant under frontluckan. Detta görs smidigt genom att spola dem med ljummet vatten, så att dammet avlägsnas. Låt dem sedan torka innan de åter sätts på plats i värmepumpen.

Luftvärmepumparna kräver service, som utförs ungefär vartannat år. Den här servicen utför du inte på egen hand, utan görs av en auktoriserad firma. I samband med service görs maskinen ren ordentligt för att fläkt och andra delar ska fungera så friktionsfritt som möjligt. Samtidigt görs tester av värmepumpens prestanda, det vill säga hur den fungerar i olika lägen. Här kan du passa på att ställa frågor till personen som utför servicen, exempelvis hur du ställer in värmepumpen på bästa sätt i olika givna situationer.

Scroll to top