Måla om husfasaden

Att måla om husfasaden är ett stort projekt som kräver en hel del förberedelser och förarbete. Men genom att planera varje steg noga innan man sätter igång kan man klara sig utan några problem.

Eftersom husfasaden är det första man ser när man kommer hem och som andra personer betraktar kan det kännas viktigt att allting ser perfekt ut. Är det dags att måla om fasaden är det viktigaste steget förberedelsen. Att blästra fasaden först brukar många gånger rekommenderas, och ta en titt på fasaden för att se att den är i bra skick. Kort sagt kan man dela upp projektet i tre steg:

  • Steg 1: Förarbetet
  • Steg 2: Målandet
  • Steg 3: Tvätta

De tre stegen

Samtida hus exteriör Första steget, vilket är förarbetet, innebär att man skrubbar hela ytan, tar bort gammal färg och ser till att fasaden inte behöver bytas ut eller lagas. När detta har gjorts är det dags att sätta upp skydd över fönster och sådant som inte ska målas. Vissa väljer att täcka över stuprör medan andra även målar dessa. Det är lite av en smaksak.

Det andra steget är själva målandet. Det rekommenderas att man använder olika typer av penslar, det finns de som är tillverkade för just fasadmålandet. De penslar som gör målandet lättare är de bredare fasadpenslarna. De tar upp mer färg, vilket gör att man slipper doppa penseln så ofta. En annan pensel är en mindre vinkelpensel som gör det lättare att nå de svåråtkomliga ytorna. Skulle man vilja måla med en roller går det lika bra. Det finns speciella rollers som fungerar utmärkt till att måla fasaden. Hur många lager som ska målas på en fasad måste man vänta och se, vissa kräver två lager medan andra husfasader kan kräva ett extra för att inte se flammigt ut.

Det sista steget är lika viktigt som de två första, och det är att tvätta och underhålla huset. Genom att tvätta hela huset minst en gång per år kommer det att öka livslängden på måleriarbetet. Ett sista tips är att man tar en noga titt efter att man tvättat hela ytan och ser ifall det finns några områden som skulle behöva målas om.

Scroll to top