Fräscha upp och renovera trappan hemma

En slipad och uppfräschad trappa kan ge ett helt nytt liv i ett hus. Det kan krävas en del tufft arbete, men efter en skymt av slutresultatet anser de flesta att det helt klart är värt det. Läs vidare för information om vad du bör tänka på kring arbetsprocess, ytbehandling och annat som kan påverka din trappas utseende och funktion.

Att ta bort heltäckningsmatta, fräscha upp och slipa din trappa hemma innebär i princip samma arbetsprocess som behandling av golv. Största skillnaden är att det kräver lite mer pilljobb och tålamod. Ytorna är mindre och det finns fler skrymslen och vrår som kan vara både svåra och frustrerande att komma åt.

Så maximerar du fördelarna med renoverad trappa

Renovering av trappa innebär många fördelar. För de flesta är dessa kanske uppenbara då samma sak gäller för de flesta typer av hemrenoveringar. Det skadar aldrig att få sig en påminnelse om varför det är en bra idé:

I nästan samtliga fall är det bättre att renovera en befintlig trätrappa än att bygga en ny. På så sätt bevarar du det gamla och slösar inte med resurser i onödan. Känns arbetet tungt kan du anlita en bygg- och renoveringsfirma som hjälper dig.

Gör det själv eller anlita hantverkare?

Den ständiga frågan för egentligen alla typer av tjänster är om det är värt att utföra arbetet själv eller anlita någon. Det finns många fallgropar när det gäller renovering, men det kan också vara roligt och lärorikt, för att inte säga billigare.

När det kommer till kritan, handlar det om hur högt du värderar din egen tid i pengar och hur rolig eller tråkig du anser sysslan vara. Är det ett helt nyinköpt hus det gäller är det många som känner ren glädje i renoveringsprojekt – det bör så klart också i så fall vägas in i beslutet att göra själv eller anlita någon. Renoveringsprojekt har dock en tendens att dra ut på tiden om du gör det själv, vilket dödar lusten att göra det. Fundera, gör en budget och känn efter vad som känns rätt.

Scroll to top