Sy dina kläder själv

Ett återkommande problem när det kommer till kläder är hur produktionen i många fall är påfrestande för vår miljö. Klädindustrin har även kantats av skandaler där det framkommit att vissa företag använt sig av barnarbete. Ett sätt du kan bidra med att kontra dessa två problemområden är att sy dina egna kläder. På så vis kan du vara säker på att det är rättvist framtaget, samtidigt som du får vara kreativ och sparar pengar.

Jeans är en miljöbov

De klassiskt blåa och slitstarka jeanstyget som används främst för byxor, men även andra plagg. Nästan alla äger ett par jeans, men inte alla vet om att de är ett av de sämsta plaggen sett ur miljösynpunkt. För att skapa jeans använder man tyg framställt av bomull, en väldigt törstig växt. För ett par jeans kan det ha gått åt upp till 10 000 liter vatten, vilket är en extremt hög siffra för ett par byxor. Älskar du dina blåjeans men vill vara lite mer miljövänlig är det därför viktigt att köpa ekologiska miljömärkta jeans, där bomullen tagits fram utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Är du mån om att använda jeans, men med så lite bomullstyg som möjligt kan de här bisarra jeansen vara något för dig.

Börja enkelt

Vill du känna dig helt säker på att dina kläder är rättvist tillverkade kan du börja skapa dina egna kläder. Känns det svårt är det bra att börja enkelt. Exempelvis kan du virka en mössa, en lättlärd konst som du definitivt kommer ha glädje av till vintern. När du väl bemästrat virkningen kan du börja öva på mer utmanande klädesplagg. Att göra saker själv, eller DIY som det också kallas är en inspirerande konst. I GP har de intervjuat Linus Amvall som syr så gott som alla sina kläder helt själv. För honom började intresset redan i lågstadiet och levde vidare till vuxen ålder. Vill du läsa mer om intervjun med honom kan du klicka här.

Scroll to top