Snabbrenovering med lite färg

En renovering behöver inte vara så omfattande som man kan tro. Genom att slänga på lite färg kan dina väggar göra ett helt nytt intryck i ett rum. Men det gäller att göra det rätt. Spackel och ytbehandling gör ofta att resultatet blir ännu bättre.

En ommålning är bäst om du behandlar underlaget först. Det kan du göra genom blästring, spackel och andra metoder. Så köp din blästerutrustning från en välkänd aktör som har CE-märkt och ergonomiska maskiner för den här sortens jobb. När ytan är blästrad och smuts och rost är borta – kan du måla med ny färg.

Slipning innan målningSvepblästring

Det finns många olika tekniker inom blästring. Före ommålning är svepblästring den optimala tekniken som gör att ytan blir helt slät och fin och fri från smuts. Svepblästring kallas också lättblästring och gör helt enkelt att målarfärgen fäster bättre sedan. Här används finkornigt medel som tar bort även de minsta partiklarna.

När färgen ska på

Efter blästring kan det vara snyggast om du använder sprutmålning. Det ger ett mycket jämnt resultat och kan bli bra på både väggar och tak för den som vill måla om hela rummet och få ett helt nytt intryck. Även här bör du dock tänka till och använda rätt färgspruta som passar till ändamålet. Det finns huvudsakligen två sorters färgsprutor där den största skillnaden är trycket och hur mycket färgen sprider sig.

”Att måla kräver planering. Jag brukar säga att ett bra underarbete är helt avgörande för slutresultatet”, säger Susanne Gadeberg som är expert på målning.

Du kan använda både blästringsmaskin och färgspruta på egen hand men läs på så att du använder dem på ett korrekt sätt. Hantverkare gör jobbet på nolltid, men är du händig kan du åstadkomma ett lika snyggt resultat.

Scroll to top