Därför är en bra säng viktig

Utan sömn är det ingen som kan fungera. Det är under sömnen som kroppen återhämtar sig, stärker immunförsvaret och bearbetar intryck från dagen som varit. Trots att sömnen är så viktig är det ändå många som är drabbade av sömnproblem. Forskning har visat att så många som var tredje person lider av svårigheter att sova och upp till var tionde person har allvarliga problem med sömnen.

För många är detta ett oerhört frustrerande problem, då viljan att sova finns där men kroppen kan inte varva ned tillräckligt. Att sova dåligt ibland eller under perioder i livet är dock inte farligt. Det är den långvariga sömnbristen som på sikt kan leda till sjukdomar så som fetma, Alzheimers och dåligt immunförsvar.

Bra sömn i rätt säng

Varför är sängen så viktig? Sängen är oerhört viktig för sömnen, hur svalt och mörkt det än är i sovrummet hjälper det inte om sängen är obekväm. Att investera i en ny säng kan därför vara en god idé. För att hitta rätt säng går det att söka efter Sängar på nätet där det är lätt att få en överblick av vilka alternativ det finns. Olika personer behöver olika sängar och beroende på längd och vikt behöver sängen vara anpassad efter personen som ska sova i den.

Åtgärder för att sova bättre

Hur kan sömnkvaliteten förbättras? Det finns en hel del saker som kan bidra till en bättre sömn. Allra bäst är det att sova i ett svalt och mörkt rum. För att få det tillräckligt mörkt kan exempelvis mörkläggningsgardiner eller sovmask användas. Det är också viktigt att undvika alla former av skärmar innan läggdags. Telefoner och tv bör därför inte användas inne i sovrummet. Det bästa för kroppen är att gå och lägga sig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag. Då skapas en rutin där kroppen vet när det är dags att sova och vakna. Även intag av koffein alltför sent på kvällen bör undvikas då risken att bli pigg istället för trött är stor. Under dagen är det också viktigt att försöka vara ute mycket och få dagsljus på sig för att gynna kroppens biologiska dygnsrytm.

Scroll to top