Olika golv att välja mellan

En viktig inredningsdetalj som många inte ser som just en sådan är golvet. Men faktum är att det är golvet som sätter tonen för hela rummet, så det gäller att välja rätt golv. Här är några tips på olika golvtyper och i vilka rum de skulle passa.

Om du har ett fint parkettgolv i ditt hem och funderar på att lägga nytt golv bör du först överväga att reparera parketten genom att till exempel slipa upp och olja om det – parkettgolv är nämligen hetare än någonsin. Men är du inne på att byta ut golvet het och hållet kan det vara bra att veta vilka andra sorters golv som finns att välja mellan.

Olika golvtyper

Det första du ska tänka på när det är dags att välja golv är vilken sorts golv du ser framför dig när du blundar. Kanske är det ett mörkt golv i trä, ett ljust laminatgolv eller kanske en linoleummatta? Något som Expressen tipsar om är att ett golv både ska vara vackert att se på, skönt att gå på och inte vara för dyrt för ens budget. Till exempel är det i år väldigt trendigt med maffiga mörka ekgolv, men det betyder också att den här sortens golv är ganska dyrt att lägga. Så om det är trä du är ute efter kan ett klassiskt parkettgolv vara ett bra val. Parkett finns i mängder av olika mönster och färger att välja på. Till exempel finns både det fina fiskbensmönstret att välja på och även rutmönstrat i varierande storlekar. Vilken storlek som passar i rummet väljer du själv. Ett annat populärt golvval för året är klinker och mönstrat kakel, men detta kanske inte är ett golv du lägger i vardagsrummet utan snarare i hall eller badrum.

Billigaste golvalternativet är fanérgolv. Det passar bra i barnrum men något som man måste känna till är att detta inte går att slipa så om du i framtiden får repor och skador på golvet så kommer du att behöva byta ut det – så ett billigt golv kan bli dyrt i längden.

Plast och vinyl

Ett annat golv som blivit allt vanligare i svenska hem är golv i plast eller vinyl. Trendig och relativt billigt, men tänk på att om du väljer den här sortens golv å kommer de vara kalla att gå på – däremot är de slitstarka och finns i varierande tjocklekar.

 

Scroll to top